Türkiye’de Telif Hakkı Tartışmaları Devam Ediyor
Türkiye’de yazarların telif haklarına ilişkin tartışmalar devam ediyor. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre, yazarların telif hakları vefatlarından 70 yıl sonra sona eriyor. Ünlü yazar Sait Faik Abasıyanık‘ın eserlerinin telif hakkı da 1 Ocak 2025 tarihinde sona erdi. Bu durum, yazarın Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışladığı gelirlerin son bulacağı konusunu gündeme getirdi.
İş Bankası Kültür Yayınları, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Sait Faik’in eserlerinden elde edilen gelirleri yazarın vasiyetine uygun olarak Darüşşafaka Cemiyeti’ne aktarmaya devam edeceklerini duyurdu. Benzer şekilde, Can Yayınları ve İthaki Yayınları gibi yayınevleri de telifsiz olarak yazarın eserlerini basmaya başladı.
Gazeteci Murat Öztekin’in Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, bu gelişmeler diğer edebiyatçıların telif haklarını da gündeme getirdi. Bazı sanatçılar ve yazarlar, eserlerin haklarının miras hukuku çerçevesinde ele alınması gerektiğini savunurken, bazıları ise 70 yılın makul bir süre olduğunu düşünüyor.
Usta edebiyatçı Selim İleri, Kanun’daki sürenin eleştirisini yaparak, telif haklarının en azından 100 yıl olarak belirlenmesi gerektiğini savundu. Diğer bir usta yazar İskender Pala ise edebi eserin topluma ait olduğunu ve sürenin 70 yılın sonunda kamuya mal edilmesinin doğal olduğunu ifade etti.
Haberin tamamı için buraya göz atabilirsiniz.
(Türkiye Gazetesi)
Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa