Dişlerin en büyük düşmanı: Diş taşı
Diş taşı veya bir diğer adıyla tartar, dişler üzerindeki plak ve minerallerin birikmesiyle oluşuyor ve uzun vadede diş sağlığına büyük zararlar veriyor. Dişleri günde üç kez fırçalamak, diş ipi kullanmak tartar oluşumunu geciktiriyor ama engelleyemiyor.
Diş taşı oluşumu ilerlediğinde dişlerin büyük bölümünü kapladığı gibi diş etlerinin içerisine de sızıyor. Kahverengi veya sarı renge bürünen diş taşı gıdalardaki kalsiyum ve fosfat benzeri maddeleri toplayarak ‘büyüyor’ ve zamanla sertleşiyor.
Diş taşı, diş etlerini tahriş ediyor, iltihaplanmaya neden oluyor, diş fırçalandığında veya diş ipi kullanıldığında kanamaya sebep veriyor. Ağız kokusunun nedenlerinden biri de diş taşı olarak gösteriliyor.
DİŞ TAŞINDAN KURTULMAK MÜMKÜN
Diş taşından kurtulmanın tek yolu ise yılda bir veya iki kez diş hekiminin yolunu tutmak. Düzenli kontrole gidilirse çoğu kez herhangi bir acıya da sebep vermeden kısa süre içerisinde diş taşlarından kurtulmak mümkün. Diş hekimlerinin temizlik sırasında kullandığı ultrasonik cihazlar diş yapısına titreşimle eş zamanlı basınçlı su vererek diş taşını yumuşatıyor ve diş taşlarını diş dokusundan ayırıyor. Yine hekimler, kullandıkları el aletleriyle kazıma ve törpüleme yaparak diş taşı plaklarını diş yüzeyinden ayırıyor. Hasta, acı hissediyorsa lokal anesteziyle daha konforlu bir temizlik yapılıyor.
Evde diş taşı temizliği yapmak için çeşitli aletler satılıyorsa da eğitimsiz ellerle yapılan temizlik diş minesini çizmeye de neden olabileceği için hiç tavsiye edilmiyor. Diş taşını önlemek mümkün değilse de geciktirmek mümkün. Günde en az iki kez diş fırçalamak, dişlerin arasına giren besinler için diş ipi kullanmak, gargara yapmak ve taze meyve-sebze tüketmek en etkili yöntemle olarak gösteriliyor.