Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Yasa Dışı Ticaretle Mücadele Konferansı’nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’de 2023 ilk 11 ayında 22 milyar TL kaçak eşya ele geçirildiğini belirterek, “Ülkemizin güvenliğini, ekonomideki adil ticareti, halkımızın sağlığı ve refahını, ekonomik istikrarı ve dürüst ticaret erbabının hakkını korumak adına ticari kaçak eşya kaçakçılığıyla mücadelemiz hız kesmeden devam edecek” dedi.
Ankara Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlik kapsamında moderatörlüğünü Hakan Güldağ’ın yaptığı “Yasa Dışı Ticaretin Etkileri ve Çözüm Yolları” başlıklı panele, Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Hakan A. Yavuz, BDO Türkiye Ortağı Emrah Akın ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Muhittin Acar, yasa dışı ticaretin uygulama, vergi ve hukuki yönden değerlendirmesini yaptı. Konferansta Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Seda Gündüz ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Grup Başkanı Nazım Kankılıç da bir sunum gerçekleştirdi.
“Narkotik endüstrisi yıllık 300 milyar dolarlık hacme ulaştı”
Sadece Türkiye’nin değil, küresel olarak ciddi bir sorunla karşı karşıya bulunulduğunun altını çizen Bolat, Birleşmiş Milletler verilerine göre küresel ticaret hacminin yüzde 2,5’i kadar tutarın, küresel ticaret yoluyla aklandığını hatırlatarak, “Küresel mal ihracatı 25 trilyon dolar. Ticaret yoluyla aklanan rakam bir trilyon dolar. Bir trilyon dolarlık para, ticaret yoluyla aklanan yasa dışı ticaret parası oluşuyor. Narkotik endüstrisinin de yıllık 300 milyar dolarlık hacme ulaştığını üzülerek söylemek zorundayız. Yasal ticareti sanayicilerin, ihracat ve ithalatçıların zarar etmeyeceği şekilde yapmaya çalışmak gümrük idarelerinin görevlerinden biri. Uyuşturucu ticaretini engellemek için çalışmalar kararlılıkla yürütülüyor” dedi.